top of page

Detalii Module de Electronica Experimentala​ pentru tineri si pasionati

Lumitronic a conceput prin expertii sai cea mai completa forma de invatare a Electronicii, in mod practic si teoretic, in cel mai simplu mod posibil. Modulele se adreseaza unei game diverse de utilizatori, incepand cu bazele Electronicii si continuand cu forme de complexitate crescuta. Toate modulele sunt insotite de manuale explicative amanuntit, continand montaje cu grad de dificultate crescator, in functie de clasa in care se situeaza modulul pe care se lucreaza.

ATENTIE! DOAR AICI GASITI MARI REDUCERI DE PRETURI INTRE 5% SI 20% !!!

Pentru cantitati mari cumparate, preturile sunt negociabile!

Junior 2
69 lei
Kit Educational #1 ANDREI
13 lei
Victor 3+
lei

Modulul de ELECTRONICĂ EXPERIMENTALĂ JUNIOR 2 este recomandat tuturor tinerilor şi adulţilor care doresc să se iniţieze sau să îşi consolideze cunoştinţele în domeniu, indiferent de nivelul pregătirii teoretice sau practice de care dispun.

 

Manualul prezintă componentele montate pe panou şi interconectarea acestora în scopul efectuării experimentelor cu
tranzistoare npn şi pnp, rezistoare, condensatoare, potenţiometru, fototranzistor, diodă semiconductoare, LED-uri bicolore, difuzor, taster, electrozi şi altele.


Sistemul de conectare între componente, cu cabluri de diferite lungimi şi culori, este prevăzut cu conectoare care se introduc în pinii montaţi pe panou, ceea ce permite o mare diversitate a experimentelor. Caracteristic pentru acest manual este prezentarea
fiecărei componente şi descrierea funcţionării fiecărui montaj, folosind termeni de specialitate din Electronică . Acesti termeni sunt explicaţi în pagina “GLOSAR” de pe blogul nostru www.lumitronic.wordpress.com. Documentarul “CINE A FOST ...” de pe acelasi blog, cuprinzând notele biografice ale celor care au contribuit esenţial la apariţia şi dezvoltarea Electronicii, completează
cunoştinţele despre ce înseamnă Electronica şi evoluţia ei.


DESCRIEREA MODULULUI JUNIOR 2
Modulul este compus dintr-un panou pe care se află piese electronice denumite componente, necesare realizării
experimentelor din manual. Toate componentele au la terminale pini conectaţi sub panou. Pe panou sunt conectate următoarele componente:
 T1, T2 tranzistor npn BC174, BC337, BC547 sau similar
 T3 tranzistor pnp tip BC557
 D1 diodă redresoare 1N4007
 Ft fototranzistor
 LED 1, 2 diodă luminiscentă bicoloră cu rezistenţă de protecţie Rp 30Ω
 R rezistor 100Ω – 100kΩ 1/10W
 C condensator fix 10nF – 0,1μF
 C condensator electrolitic 1μF – 470μF
 P potenţiometru liniar B50kΩ
 Ta1, 2 taster normal deschis
 difuzor
 pini de contact la terminale, din alamă aurită
 N1 – N3 noduri pentru conectare multiplă
 ⊕, ⊖ pini de alimentare în casete roşii sau albastre, interconectaţi sub panou cu bateria

 

Accesorii standard:
 holder cu 2 elemente de 1,5V AA pentru alimentare
 set de electrozi din aluminiu
 set de cabluri de conexiune de diferite culori şi lungimi


Accesorii la comandă:
 Multimetru digital DT – 830 B cu funcţie de voltmetru, miliampermetru şi ohmmetru
 Condensator electrolitic 10 000 μF
 Generator de audiofrecvenţă AF
 Holder cu 4 elemente de 1,5 V
 LASER P < 1 mW


Atentie! La oricare din aceşti pini se conectează holderul de alimentare respectând strict polaritatea bornei pozitive, la plusul bateriei, cablul roşu, şi borna negativa la minusul bateriei, cablul negru.

 

DESCRIEREA MODULULUI VICTOR 3+

Modulul este compus dintr-un panou pe care se află toate componentele necesare realizării celor 435 de experimente şi a celor peste 300 de teme propuse.

 

Toate componentele sunt prevăzute cu pini conectaţi sub panou, la terminalele acestora. Pe panou sunt conectate următoarele componente :

 

 

T1, T2, T3   tranzistor npn BC174, BC337, BC547 sau similar

T4   tranzistor pnp BC557

Ft   fototranzistor ROL3 sau similar

D1   diodă RF detectoare EFR

D2, D3   diodă redresoare 1N4007

P~   punte redresoare WO4M

Dz   diodă Zener  BZX85C 5V6

Fr   fotorezistenţă

LED 1, 2   diodă luminiscentă  bicoloră roşu-verde cu Rp 200Ω

LED 3, 4   diodă luminiscentă roşie cu Rp 200Ω

L1, 2  lampă electrică 6V 0,1A

RR   releu Reed 0,6A

BR   bobină releu Reed 500 spire CuE 0,12

Tr transformator de AF primar 2x500sp. CuE 0,1

secundar 50sp. CuE 0,2

L   bobină de RF secţiunea 1-2 20sp. şi 3-6 60sp. cu bară de ferită

R   rezistor 15Ω¸2M 1/10W 29buc.

C   condensator fix 100pF¸0,22µF 13buc.

C   condensator electrolitic 1µF¸470µF 7buc.

P1   potenţiometru liniar B 10kΩ

P2   potenţiometru liniar B 50kΩ

Co   comutator poziţia 1-2

Ta1, Ta2   taster normal deschis

C   mufă pentru jack de cască stereofonică

pini de contact din alamă aurită

N1¸11   noduri cu 3¸5 pini  pentru conectare multiplă

+, -   pini de alimentare

Componente pe circuit imprimat :

CI   circuit integrat E555N

afişaj numeric 7 segmente 5121BHB ⊕ comun

Sub panou sunt conectate :

H     halter cu 4 elemente de 1,5V AA

Dif   difuzor dinamic YD58 8Ω  0,25W

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Accesorii standard :

electrozi de aluminiu 3buc.

senzor de contact 2buc.

cabluri de test cu crocodili 3buc.

cabluri de conexiune de diferite culori şi lungimi 50buc.

cască stereofonică 20Hz¸20kHz 24Ω 0,1W

multitester YX – 1000A

 

Pe panoul modulului VICTOR 3+, în partea stângă, sus, este chenarul rezervat unui circuit imprimat pe care sunt montate circuitul integrat E555N şi un afişaj numeric cu şapte segmente, toate terminalele fiind prevăzute cu pini, inclusiv un pin pentru + / - comun al afişajului. Acest circuit imprimat se livrează fixat pe panou cu două şuruburi cu piuliţe şi etrieri, şi face parte din dotarea standard.

 

DESCRIEREA MODULULUI V+ICs

 

Modulul de ELECTRONICA EXPERIMENTALA V+ ICs este un kit educational recomandat tuturor tinerilor si adultilor care doresc sa-si consolideze cunostintele in domeniul Electronicii. Proiectat ca un kit de Electronica experimentala avansata pentru studiul circuitelor integrate, datorita capacitatii fara limita a breadboard-ului si a livrarii impreuna cu manualul modulului Victor 3+, modulul V+ICs poate fi folosit si de cei care vor sa se initieze in acest minunat domeniu al stiintei contemporane.

 

Manualul Victor 3+ prezinta detaliat, intr-o forma accesibila, componentele electronice si modul lor de functionare, absolut necesar pentru intelegerea functionarii acestora.

Asimilarea cunostintelor desprinse din aceste experimente va permite accesul la Electronica moderna si la operarea altor module mai avansate.

 

CIRCUITUL INTEGRAT

Circuitul integrat este o componenta electronica formata din diode, tranzistoare, rezistoare si condensatoare, montate pe un singur chip din siliciu, capsulat si prevazut cu terminale pentru triggerare si resetare, numite pini. Denumirea vine din engl. Integrated Circuit prescurtat IC (citit fonetic ai si) iar in romana circuit integrat CI.

CI a fost inventat de Jack Kilby in 1959 in laboratorul Texas Instruments din Dallas, pentru care a primit Premiul Nobel pentru Fizica in anul 2000. Dezvoltat ulterior la Intel Silicon Valley din California de catre Robert Noyce, astazi se produc cantitati uriase de CI ajungandu-se ca, pe un singur cip din engl. Chip adica aschie, sa se planteze cateva milioane de tranzistoare interconectate cu alte componente electronice.   

 

DESCRIEREA MODULULUI V+ICs

Modulul este un panou pe care sunt montate:

  1. Breadboard – 2 bucati 

  2. Difuzor

  3. Potentiometru P1

  4. Potentiometru P2

  5. Micromodul cu afisaj numeric

  6. 2 pini in caseta, notati cu plus si cu minus si Miliampermetru. 

                                                                               

  1. Breadboard-ul; este placa de conectare fara lipituri, in engl. Solderess breadboard pe care se planteaza componentele electronice. Pe blog-ul Lumitronic (www.lumitronic.wordpress.com) este prezentata aceasta placa care are doua zone, cu cate 23 spring clipsuri, adica noduri de contact, fiecare avand 5 orificii asezate vertical care formeaza un singur contact electric.

In acestea se introduc unul sau mai multe terminale ale componentelor electronice sau ale jumper-elor, formand astfel montajul care se experimenteaza.

La fiecare breadboard, in zona de sus si de jos, se afla cate o bara orizontala avand fiecare douazeci de orificii, toate conectate impreuna, formand un singur contact electric. Bara de sus, bara pozitiva, este conectata la polul pozitiv al bateriei, in serie cu cei doi pini montati pe panou, in coltul stanga sus, in locul notat Miliampermetru. Pe breadboard, plusul si minusul bateriei sunt marcate cu puncte rosu, respective albastru. Pentru alimentarea montajului, se pune un strap intre cei doi pini, care functioneaza astfel ca intrerupator pentru montajele realizate pe breadboard. Pentru controlul intensitatii curentului consumat de un montaj, se scoate strapul si se conecteaza un miliampermetru sau un multimetru pe scala 100 mA cc. Bara de jos, bara negativa, este conectata la polul negativ al bateriei.

  1. Difuzorul dinamic WUC, Z (adica impedanta) = 8 ohm, 0,25W

  2. Potentiometrul liniar tip B 10 kΩ

  3. Potentiometrul liniar tip B 100 kΩ

Terminalele 2, 3 si 4 sunt conectate la pinii de pe modul.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sursa de tensiune de 6V este formata din 4 elemente galvanice tip AA de 1,5V, adica o baterie, care se conecteaza sub panou la cei doi pini, marcati cu plus si minus.

 Cand tensiunea electrica a bateriei scade sub 4,2V, montajul de pe modul nu mai functioneaza satisfacator si bateria trebuie schimbata, respectand polaritatea pentru conexiunea “in serie”.

Unele baterii prezinta riscul ca, la sfarsitul perioadei de functionare, electrolitul sa curga pe contactele de otel pe care le corodeaza. Se recomanda bateria alcalina care este capsulata si nu lasa lichidul sa curga pe contacte.

  1. Micromodulul cu afisaj numeric cu 7 segmente si virgule zecimala vz este tipul cu anod comun conectat la pinul din stanga jos al modulului, marcat cu rosu. Este prevazut cu 8 rezistoare de protective Rp de 220 Ω si 0,125 W.

Acest micromodul se poate inlocui cu alte micromodule de conceptie proprie sau din cele cuprinse in catalogul LUMITRONIC.

 

ACCESORII

Pentru realizarea montajelor, modulul este livrat cu 3 plicuri cu componente diverse, astfel:

Plicul 1

buc. 10  circuit integrat

        10  transistor npn

        5  transistor pnp

        1  fototranzistor Ø 3

        1  fotorezistor LDR

        10  dioda 1N4148

        5  LED rosu, transparent Ø 5

        5  LED rosu Ø 5

        1  afisaj cu 7 segmente, anod comun SA56 – 10GWA

         15  condensator 1nF 102 100pF – 0,22 µF

         20  condensator electrolitic 1 µF, 10 µF, 47 µF, 100 µF si 470 µF

         5  taster

         3  releu Reed

         3  electrod de aluminiu l = 5cm si 9 cm

         2  cablu de conectare pentru electrozi cu o mufa l = 20 cm

         10  cablu de conectare cu o mufa l = 11 cm si 17 cm

         2  jumper by-pass l = 4,5 mm si l = 7,5 mm

         1  strap de alimentare (rezerva)

         1  colac de sarma de cupru Ø 0,5 izolata

       10  rezistor 220 R rosu-rosu-maro P = 0,125 W Rp pentru LED

 

Plicul 2

250 buc. rezistoare tip RPC set B, P = 0,25 W Rezistoare cu Pelicula de Carbon, cu 3 inele colorate + toleranta 5%, din 32 de valori:

 

 

   buc.  4  15R maro-verde-negru

            4  22 R rosu-rosu-negru

4  33R  orange-orange-negru

4  47R galben-violet-negru

5  68R albastru-gri-negru

10  100R maro-negru-maro

10  150R maro-verde-maro

10  220R rosu-rosu-maro

10  330R orange-orange-maro

10  470R galben-violet-maro

10  680R albastru-gri-maro

13  1k maro-negru-rosu

10  2k2 rosu-rosu-rosu

10  3k3 orange-orange-rosu

10  4k7 galben-violet-rosu

10  6k8 albastru-gri-rosu

13  10k maro-negru-orange

                10  22k rosu-rosu-orange

                10  33k orange-orange-orange

10  47k galben-violet-orange

10  56k verde-albastru-orange

10  68k albastru-gri-orange

10  82k gri-rosu-orange

12  100k maro-negru-galben

5  220k rosu-rosu-galben

5  330k orange-orange-galben

5  470k galben-violet-galben

4  560k verde-albastru-galben

3  680k albastru-gri-galben

3  820k gri-rosu-galben

3  1M maro-negru-verde

3  2M2 rosu-rosu-verde

 

 

 

 

Plicul 3

84 buc. Wire Jumpers “cabluri de conectare” pentru solderless breadboard “placa de conectare fara lipituri”. Setul este format din 84 buc., astfel: cate 7 buc. din 12 dimensiuni cu culori diferite, cu lungimi multiplu de 2,54 mm, adica pasul dintre oricare doua noduri de contact, vecine pe breadboard.

Culoare                                  Conexiune                              Lungime

blanc neizolat                         1-2                                          2,54 mm

rosu                                        1-3                                          5,08 mm

orange                                  1-4                                       7,62 mm      galben                                    1-5                                        10,16 mm

verde                                      1-6                                        12,70 mm

albastru                                  1-7                                        15,24 mm

violet                                       1-8                                        17,78 mm

gri                                           1-9                                         20,32 mm

alb                                          1-10                                       22,86 mm

maro                                       1-11                                       25,40 mm

rosu lung                                1-23                                       55,80 mm

orange                                   intre breadboard-uri 76,20 mm

 

Din sarma de Cu Ø 0,5 din Plicul 1 se pot confectiona cabluri de conectare cu doua dimensiuni l = 4,5 cm si 7,5 cm, dezizolate la capete pe 6 mm (vezi modelul de jumper bypass).

Pentru confectionarea cablurilor de conectare se recomanda dispozitivul de calibrare DC1 de la firma Lumitronic.               

În cele 16 capitole sunt cuprinse 252 de montaje electronice folosind tranzistoare npn şi pnp, rezistoare, condensatoare, afişaj numeric cu şapte segmente, potenţiometru, releu Reed, fotorezistor, termistor, diodă semiconductoare, LED-uri, buzer, difuzor şi multe altele.

 

Cu modulul se realizează circuite  amplificatoare, oscilante, basculante, Trigger-Schmitt, Darlington,  senzoriale, optoelectronice, logice, de temporizare, semnalizare, automatizare, de măsură şi afişajul numeric al cifrelor şi literelor.

 

Toate aceste experimente sunt explicate în Manualul de electronică experimentală LM ataşat acestui modul în format tipărit, care cuprinde:

  • scheme,

  • explicatii detaliate,

  • simbolurile electronice internationale,

  • sute de teme,

  • un glosar cu termenii de specialitate,

prezentate pe înţelesul tuturor, indiferent de nivelul pregătirii teoretice sau practice de care dispun.

 

DESCRIEREA MODULULUI LM252

Modulul este compus dintr-un panou pe care se află componentele necesare realizării experimentelor din manual. Toate componentele sunt prevăzute cu pini conectaţi sub panou, la terminalele acestora. Pe panou sunt conectate următoarele componente :

 

  • T1, T2 tranzistor npn BC174, BC337, BC547 sau similar

  • T3   tranzistor pnp BC557

  • D1   diodă redresoare 1N4007

  • LDR   fotorezistenţă

  • LED 1, 2   diodă luminiscentă  monocoloră cu rezistenţă de protecţie Rp 320Ω

  • Afişaj numeric 7 sau 14 segmente cu anod comun

  • Termistor 1k

  • L1  lampă electrică 6V 0,1A

  • RR   releu Reed

  • BR   bobină pentru releu Reed

  • R   rezistor 30Ω – 560k 1/10W 14buc.

  • C  condensator fix 1nF – 0,1µF 3buc.

  • C   condensator electrolitic 1µF – 470µF 4buc.

  • P   potenţiometru liniar B100kΩ

  • Ta1, 2   taster normal deschis

  • Dif  difuzor dinamic YD58 8Ω 0,5W montat în casetă cu doi pini şi două cabluri de conexiune

  • B  buzer

  • pini de contact din alamă aurită 116buc.

  • N1 – N5 noduri cu 3-5 pini  pentru conectare multiplă

  • - mA + pinii de alimentare ai modulului

  • +, -   pini de alimentare în casete roşii sau albastre interconectaţi sub panou cu bateria

 

 Sub panou este conectat un halter cu 4 elemente de 1,5V AA

 

Accesorii standard :

  • electrozi de aluminiu 3buc.

  • senzor de contact 1buc.

  • cabluri de conexiune cu crocodili 3buc.

  • cabluri de conexiune de diferite culori şi lungimi 30buc

  • tester YX – 1000A cu 14 domenii de măsură şi două cabluri de test

V+ 555

Modulul de ELECTRONICA EXPERIMENTALA V+555

 

Este un kit educational recomandat tuturor tinerilor si adultilor care doresc sa-si consolideze cunostintele in domeniul Electronicii. Proiectat ca un kit de Electronica experimentala avansata pentru studiul circuitelor integrate, CI, datorita capacitatii fara limita a breadboard-ului si a livrarii impreuna cu manualul modulului Victor 3+, modulul V+555 poate fi folosit de cei care vor sa se initieze in acest minunat domeniu al stiintei contemporane.


Manualul Victor 3+ prezinta detaliat, intr-o forma accesibila, componentele electronice si modul lor de functionare, absolut necesar pentru intelegerea functionarii acestora. Astfel ca, pe langa experimentele specifice circuitului integrat 555, pe modulul V+555 se pot face peste 250 de experimente cu tranzistoare din manualul modulului Victor 3+.
Asimilarea cunostintelor descrise in cele doua manuale permite accesul la Electronica moderna si la operarea altor module mai avansate.

 

 

DESCRIEREA MODULULUI V+555

Modulul este un panou pe care sunt montate:

  1. Breadboard-ul

  2. Sursa de tensiune

  3. Lampa electrica

  4. Difuzorul

  5. Releul Reed

  6. Potentiometrul        

                                                                           

  1. Breadboard-ul; este placa de conectare fara lipituri, in engl. Solderess breadboard pe care se planteaza componentele electronice. In fig. 3 este prezentata aceasta placa care are doua zone, cu cate 23 spring clipsuri, adica noduri de contact, fiecare avand 5 orificii asezate vertical care formeaza un singur contact electric.

 

In acestea se introduc unul sau mai multe terminale ale componentelor electronice sau ale jumper-elor, formand astfel montajul care se experimenteaza.

Tot pe breadboard, in zona de sus si de jos, se afla cate o bara orizontala care are fiecare douazeci de orificii, toate conectate impreuna, formand un singur contact electric. Bara de sus este conectata la polul pozitiv al bateriei, in serie cu cei doi pini montati pe panou, in dreapta bateriei, in locul notat miliampermetru. Pentru alimentarea montajului, se pune un strap intre cei doi pini, care functioneaza astfel ca intrerupator pentru montajele realizate pe breadboard. Pentru controlul intensitatii curentului consumat de un montaj, se scoate strapul si se conecteaza un miliampermetru sau un multimetru pe scala 100 mA cc. Bara de jos, bara negativa, este conectata la polul negativ al bateriei.

 

  1. Sursa de tensiune de 6V este formata din 4 elemente galvanice tip AA de 1,5V, adica o baterie.

 

 Cand tensiunea electrica a bateriei scade sub 4,2V, montajul de pe modul nu mai functioneaza satisfacator si bateria trebuie schimbata, respectand polaritatea pentru conexiunea “in serie”.

Unele baterii prezinta riscul ca, la sfarsitul perioadei de functionare, electrolitul sa curga pe contactele de otel pe care le corodeaza. Se recomanda bateria alcalina care este capsulata si nu lasa lichidul sa curga pe contacte.

 

  1. Lampa electrica de 6V consuma 100mA

 

  1. Difuzorul dinamic WUC, Z (adica impedanta) = 8 ohm, 0,25W

 

  1. Releul Reed format din bobina BR cu 500 spire Ø 0,12 CuEm (cupru email) si releul Reed RR

 

  1. Potentiometrul liniar tip B 50kΩ

 

Terminalele 3, 4, 5 si 6 sunt conectate la pinii de pe modul.

 

ACCESORII

Pentru realizarea montajelor, modulul este livrat cu 3 plicuri cu componente diverse, astfel:

Plicul 1

buc. 3  circuit integrat NE555

        5  transistor npn BC547

        3  transistor pnp BC557

        1  fototranzistor Ø 3

        1  fotorezistor LDR

        6  dioda 1N4148

        5  LED rosu, transparent Ø 5

        5  LED rosu Ø 5

        3  LED galben Ø 5

        3  LED verde Ø 5

        1  afisaj cu 7 segmente, anod comun SA56 – 10GWA

         2  condensator 1nF 102

         3  condensator 10nF 103

         2  condensator 22nF 223

         2  condensator 47nF 473

         2  condensator 100nF 104

         2  condensator 220nF µ22

       10  condensator electrolitic 1 µF, 10 µF, 47 µF, 100 µF si 470 µF

         3  taster

         3  releu Reed

         2  electrod de aluminiu l = 5cm si 9 cm

         2  cablu de conectare pentru electrozi cu o mufa l = 20 cm

         8  cablu de conectare cu o mufa l = 11 cm si 17 cm

         4  jumper by-pass

         1  strap de alimentare (rezerva)

         1  colac de sarma de cupru Ø 0,5 izolata

       10  rezistor 220 R rosu-rosu-maro 1/125 W Rp pentru LED

 

Plicul 2

100 buc. rezistoare tip RPC, p = 0,25 W Rezistoare cu Pelicula de Carbon, cu 3 inele colorate + toleranta 5%, din 20 de valori:

 

   buc.  2  22 R rosu-rosu-negru

            2  47R galben-violet-negru

            3  68R albastru-gri-negru

            5  100R maro-negru-maro

            7  220R rosu-rosu-maro

            5  330R orange-orange-maro

           10  1k maro-negru-rosu

            5  3k3 orange-orange-rosu

            6  4k7 galben-violet-rosu

            7  10k maro-negru-orange

            5  22k rosu-rosu-orange

            5  33k orange-orange-orange

            5  47k galben-violet-orange

            5  56k verde-albastru-orange

            5  82k gri-rosu-orange

            7  100k maro-negru-galben

            5  220k rosu-rosu-galben

            4  470k galben-violet-galben

            5  1M maro-negru-verde

            2  2M2 rosu-rosu-verde

 

Plicul 3

77 buc. Wire Jumpers “cabluri de conectare” pentru solderless breadboard “placa de conectare fara lipituri”. Setul este format din 77 buc., astfel: cate 7 buc. din 11 dimensiuni cu culori diferite, cu lungimi multiplu de 2,54 mm, adica pasul dintre oricare doua noduri de contact, vecine pe breadboard.

Culoare                                    Conexiune                               Lungime

blanc neizolat                           1-2                                           2,54 mm

rosu                                         1-3                                           5,08 mm

orange                                     1-4                                           7,62 mm  galben                                      1-5                                         10,16 mm

verde                                       1-6                                          12,70 mm

albastru                                   1-7                                          15,24 mm

violet                                       1-8                                           17,78 mm

gri                                            1-9                                          20,32 mm

alb                                           1-10                                        22,86 mm

maro                                        1-11                                        25,40 mm

rosu lung                                 1-23                                        55,80 mm

 

Din sarma de Cu Ø 0,5 din Plicul 1 se pot confectiona cabluri de conectare de trei dimensiuni l = 4,5 cm, 7,5 cm si 10 cm, dezizolate la capete pe 6 mm (vezi modelul de jumper bypass).

Pentru confectionarea cablurilor de conectare cu rezultate foarte bune, se recomanda dispozitivul de calibrare DC1 de la firma Lumitronic.

DESCRIEREA KIT-ULUI # 1 ANDREI

Descrierea este destul de simpla si se limiteaza la o schema desenata in avans. Incadramentul este de 5×5 cm iar legaturile principale se realizeaza pe mici paduri cu folie de cupru, cu aderenta evidenta pentru picatura de fludor.

 

Montajul reprezinta un circuit basculant astabil care aprinde LED-urile pe rând, când tranzistorul respectiv conduce sau nu conduce. Frecvenţa joasă permite aprinderea distinctă a fiecărui LED în parte. La conectarea la sursa de tensiune (3V) montajul funcţionează, frecvenţa de aprindere a LED-urilor fiind în funcţie de valorile lui R1 şi R2, respectiv C1 şi C2. Se pot modifica oricand valorile lui R1 şi R2, respectiv C1 şi C2 cu alte valori cu care se pot obţine frecvenţe de aprindere distincte.

 

Kitul Didactic de Electronica Andrei permite imbunatatirea skills-urilor de lipire cu fludor, antrenand mintea in jocul lipirii.

 

Kit-ul contine urmatoarele:

 

T1, T2 tranzistor npn BC 547

LED 1, LED 2 dioda luminescenta 

R1, R2 rezistor 10k

Rp rezistor 100R (rezistenta de protectie)

C1, C2 condensator electrolitic 470μF

Baterie cu Litiu CR2032 (3V)

Sarma cupru diametru 0,5 mm

Fludor

 

Vezi detalii de functionare AICI

TABEL ELECTRONICA
10 lei

TABELUL DE ELECTRONICA are doua fete color, laminate, propice de folosit pe masa de lucru sau de agatat pe perete. In el sunt prezentate, pentru comoditatea in lucru, urmatoarele detalii ajutatoare:

 

Codul culorilor la rezistoare (lista celor mai frecvente rezistoare si modul de notare)

Explicatia Seriei E-12

Legea lui OHM pe intelesul tuturor, in forma sa cel mai simplu de inteles

Tabel de conversie pentru condensatoare

Multiplii si submultiplii unitatilor de masura din Sistemul International SI

 

 

Manual Victor 3+

Singurul manual explicativ de Electronica din Romania pentru incepatori si pasionati de toate varstele.

 

Include:

 

257 pagini

435 de experimente

23 de capitole

Scheme electronice de la nivel basic

Texte explicative

Teme cu specific

lei
30 lei
V+ ICs
lei
LM 252
119 lei
bottom of page